Produkty bio – dlaczego warto zwracać uwagę na certyfikaty

Produkty bio – dlaczego warto zwracać uwagę na certyfikaty
10 Mar
11:28

Produkty bio – dlaczego warto zwracać uwagę na certyfikaty

Osoba, która chce kupić wartościowe produkty bio w sklepie z żywnością ekologiczną, zwykle nie zwraca uwagi na to, czy posiadają one certyfikaty, czy też nie. Okazuje się jednak, że wiele produktów, które uważamy za bio, produkuje się w tradycyjny (czyli niezdrowy) sposób.

Jeśli chcesz kupić produkty bio, pierwszą rzeczą, na jaką powinieneś zwrócić uwagę, jest certyfikat na opakowaniu. Producenci czasem nadają swoim produktom własne oznaczenia, które sugerują, że produkt jest „bio”, jednak nie mają one żadnej mocy prawnej. Najważniejszym certyfikatem przyznawanym produktom, jest zielony liść na prostokątnym, zielonym tle, wraz z oznaczeniem numeru certyfikatu. Przyznawany jest on przez Unię Europejską i gwarantuje, że produkt przynajmniej w 95% powstał z użyciem ekologicznych metod produkcji.

Inne certyfikaty, takie, jak „Zielone Płuca Polski”, „Bio Cert”, „Ekoland”, „Znak Eko” czy też certyfikaty wydawane przez poszczególne kraje UE, także potwierdzają, że produkt będzie wartościowy i że wytworzono go z użyciem metod ekologicznych.

Niektóre certyfikaty co prawda nie potwierdzają, że żywność jest ekologiczna, ale także warto na nie zwrócić uwagę – są to na przykład certyfikaty FairTrade.

Wybierając produkty bio, warto szczegółowo zapoznać się z ich etykietą, by upewnić się, że nie zawierają one substancji, które mogą być szkodliwe dla naszego organizmu – jeśli na przykład cierpisz na celiakię, złym wyborem, będą produkty zawierające gluten, niezależnie od tego, czy są bio, czy też nie.

« »

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /domains/jeszczezdrowiej.pl/public_html/wp-includes/functions.php on line 3721